Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Türkiye’de 2022 yılında 1 milyon 232 bin 957 adet trafik kazası meydana gelmiştir. Ölümlü yaralanmalı kazaların %48,5’ini otomobil kazaları oluştururken %22,2’sini motosiklet kazaları oluşturmaktadır. Trafik kazaları sonucunda sürücülerin ve yolcuların en çok merak ettiği konulardan birisi de zararımı nasıl tazmin edebilirim sorusu olmaktadır.
Burada kazaları maddi hasarlı ve ölümlü/yaralanmalı kaza olarak ayırmak gerekir. Maddi hasarlı kazalarda; herhangi bir sağlık sorunu ve yaralanma olmadığından emin olduktan sonra öncelikle olay yerinin fotoğrafı çekilmeli. Daha sonra araçlar müsait bir yere çekilerek kaza tutanağı doldurulmalıdır. Fotoğrafları çekilmeden araçları kaza yerinden kaldırmak tavsiye edilmez. Taraflarca eksiksiz bir şekilde doldurulan kaza tespit tutanağı kazaya karışan tüm taraflarca imzalanmalıdır. Eğer burada uyuşmazlık yaşanırsa trafik polisi çağrılarak trafik polisinin yönlendirmesi ile kaza tespit tutanağı düzenlenecektir. Meydana gelen kaza yaralanmalı/ölümlü kaza ise; her şeyden önce olay yerine ambulans ve kolluk kuvveti çağrılmalıdır. Gerekliyse ilkyardım uygulaması yapıldıktan ve sağlık konusunda yapılması gerekenler yapıldıktan sonra maddi hasarlı kazalarda olduğu gibi fotoğraflar, kaza tespit tutanağı gibi işlemler yapılmalıdır. Sürücülere alkol testi yapılması talep edilmelidir.
Trafik sigortası, kaza sonrasında sigortalı araç sahibinin değil kusur durumuna göre karşı taraf veya tarafların zararına ilişkin maddi hasarı karşılamaktadır. Dolayısıyla trafik kazası sonrasında kazaya karışan araç sahibi, karşı tarafın sigorta şirketine başvuru yaparak zararının karşılanmasını talep edebilir.
Maddi hasarlı trafik kazasının ardından sigorta şirketine başvuru ile hasar gören aracın onarım masrafını, aracın onarılmaz bir halde olması durumunda bu durumun eksper raprou ile tespit edilmesi ile “pert” hale gelmiş aracın tazminatı, araç değer kaybını karşılayabilmektedir.
Genellikle sigorta tarafından karşılanabilir. Araç sahibi aracını herhangi bir serviste yaptırıp faturasını ibraz edebilir. Sigorta şirketi ise araç kaza tarihi itibariyle anlaşmalı olduğu serviste yaptırılsaydı ne kadar bedel ödenecekti ise ona istinaden ödeme yapar. Bu nedenle sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu serviste aracın onarımını yaptırmak daha faydalı olabilecektir.
Aracın kullanılamaz hale gelmesine denilen bir durumdur. Araç onarılamaz bir hale geldiyse yani diğer bir deyişe “pert” olduysa bu durum eksper raporu ile tespit edilir ve hurda tescil belgesi veya trafikten çekilmiştir belgesi ile sigorta şirketine ibrazından sonra araç için belirlenen bedel kusur oranınca araç sahibine ödenir.
Aracın trafik kazasından sonra ikinci el satışta değer kaybetmesi olarak tanımlanabilecektir. Kazanın ardından tamir edilen aracın yapılmış da olsa kaza yapmamış dönemdeki satış fiyatı ile kazadan sonraki satış fiyatı aracın değer kaybıdır. Trafik sigortasına başvurulması halinde araç değer kaybı da kusur oranında ödenecektir.
Yarlanmalı trafik kazası sigorta ödemesinin nasıl yapıldığı kaza yapan araç sahiplerinin en çok merak ettiği konulardandır. Maddi hasarlı trafik kazası sigorta şirketine başvuru adımları yaralanmalı trafik kazasında sigorta şirketine başvururken de uygulanmalıdır. Burada ayrıca hastane masrafları, kalıcı ve geçici sakatlık gibi durumlar için de sigorta şirketinden talepte bulunmak mümkündür.
Kazadan sonra kaza tespit tutanağı, ruhsatlar vb. tüm belgelerin yanısıra hastane belgeleri ve savcılık evrakı da eklenerek bir dilekçe ile sigorta şirketine başvuru yapılmalıdır. Sigorta şirketi Terör, Kaza ve Yaralanmaya Bağlı Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporunu da başvurandan talep edecektir. Heyet raporu olarak bilinen bu raporu da temin ettikten sonra yaralanma neticesinde sigorta şirketi kusur oranında ödeme teklifinde bulunacaktır.
Ölümlü trafik kazasında ölen kişinin yakınları tarafından sigortaya başvurularak yaralanmalı trafik kazasında olduğu gibi ve ayrıca destekten yoksun kalındığı için de tazminat talebinde bulunularak başvuru yapılır. Sigorta şirketi kusur oranında teklifini yapar, bu teklifi kabul edip etmemek taraflara bağlıdır.
-Başvuru dilekçesi,
-Kaza Raporu,
Varsa Bilirkişi Raporu,
-Veraset ilamı,
-Ölüm belgesi ve ölü muayene otopsi raporu,
-Anne ve baba bilgisini de gösterir güncel vukuatlı nüfus kayıt örneği,
– Ölen kişiye ait kaza tarihi itibarıyla son gelir durum belgesi,
-Hak sahibine ait banka hesap bilgileri,
-Başvuru vekil aracılığı ile yapılıyorsa vekaletname sureti.
Sigorta şirketinin teklifi düşük gelirse veya sigorta şirketi ödeme yapmayı kabul etmezse sigorta tahkim komisyonuna başvuru yoluyla karar verilmesi talep edilebilir. Sigorta şirketi ödeme yaptıktan sonra kazadan kaynaklı olarak yeni zararlar meydana gelir veya zararın boyutu belirlenenden daha büyük çıkarsa yine sigorta şirketine başvurulabilir veya sigorta tahkim komisyonuna başvurularak karar vermesi beklenebilir. Burada anlaşma ve başvuru usulleri detaylı olduğu ve risk barındırdığı için mutlaka bir avukatla bu adımların takip edilmesini öneriririz. Trafik kazasında sigorta şirketine başvururken avukatla çalışmak sizin menfaatinizedir. Sigorta Tahkim Komisyonuna dilekçe ile başvuru yapıldıktan sonra komisyonun karar vermesi beklenir. Komisyon kararını ilgiliye tebliğ eder. Trafik kazası sigorta davaları ne kadar sürer sorusunun cevabı ise net değildir. Tahkim komisyonu yoğunluğuna göre başvuruları karara bağlar. Fakat komisyonun karar vermesi gereken bir maksimum süre sınırı vardır. Komisyona başvuru yapıldıktan sonra başvuru sorgulama tahkim komisyonunun resmi sitesinden kimlik numarası ve poliçe numarası veya kaza tarihi ile yapılabilmektedir.
Trafik kazasında taraflar kusuru oranında manevi tazminat da alabilirler. Bu konuda ceza davası ile birlikte veya ardından ilgili kişi manevi tazminat davasını açarak talepte bulunabilir. Fakat trafik kazası manevi tazminat sigorta şirketinden alınamaz.